Witam,
Mam pytanie poniewaz jestem zainteresowany otwarciem lokalu gastronomicznego a dokladniej pizzeri, nadmienie jednak ze nie bedzie konsumpcji w lokalu, tylko telefon badz odbior osobisty.
Przedstawie kilka danych/szczegolow aby przyblizyc wam 'temat':
- 15 tys. miasteczko (z okolicznymi wsiami okolo 20 tys.)
- 3-4 konkurencyjne pizzerie
- lokal po powierzchni 20 m2
- usytuowanie lokalu:
a) w niedalekiej odleglosci (okolo 20 m od bloku) do 2-och najwiekszych osiedli w miescie
b) w poblizy sklep spozywczy ktory ma bardzo duzo klientow
c) miejsce parkingowe dla oczekujacyc
d) lokal jest DARMOWY/BEZ CZYNSZU (glowny plus)
- wstepne rozeznanie konkurencji:
a) kazdy oferuje to samo
b) zadna pizzeria nie oferuje platnosci kartami platniczymi
c) zadna pizzeria nie stosuje marketingu
d) sredni czas oczekiwania na pizze to okolo 45 min (a uwijaja sie szybko)
e) od dluzszego czasu zadna pizzeria sie nie zamknela
Moje pomysly na pizze:
- Pizza typowo amerykanska (bardzo dobry smak, robiona analiza rynku - niestety na innym terenie), dodatkowo prawdziwe hamburgery (250 g prawdziwej wolowiny), makarony, salatki
- Pizze w 3 rozmiarach: mala 30cm, srednia 40cm, duza 50cm.
- Dodatkowo prawdziwy turecki kebab (z kija:P)
- Platnosci kartami, nawet przy dostawie
- Marketing inicjacyjny
- Marketing cykliczny (co miesiac ulotki na cale miasto)
- Fajne promocje, przyciagajace uwage do mojej pizzeri (lepsze niz konkurencja)
- Program lojalnosciowy
Wyliczajac wszelkie koszta potrzebuje utargów dziennych na poziomie 270-280 zl brutto aby wyjsc na czysto (Break Even point). Czy myslicie ze jest to osiagalne? Dodaje ze na poczatku bede pracowal tam sam (+ kierowca), pozniej w miare rozwoju firmy chcialbym zatrudnic pomoc kuchenna, po to aby miec wiecej czasu na dalszy rozwoj firmy.