Witam
Prowadzę księgarnię internetową, ostatnio jednak byłem zmuszony do zamknięcia lokalu i działania jedynie w internecie, oprócz książkami postanowiłem również zając się sprzedażą biżuterii, głównie srebrnej. W związku z tym miałbym parę pytań, jestem otwarty na wszelkie sugestie czy propozycje pomocy.
Ad. 1 Towar w chwili obecnej umieszczam głównie na Allegro i Świstaku, zamierzam w niedługim czasie umieścić go również na Olx-ie, zastanawiam się również nad e-bayem. Zatem czy opłaca się umieszczać towar na e-bayu i jakie jeszcze znacie portale gdzie warto byłoby się ogłaszać ?(z gumtree czy lento nie miałem zbyt wielu odpowiedzi) .
Ad. 2 Zamierzam wskrzesić sklep internetowy, miałem jeden na serwerach nazwy (sklepicom pro), lecz po roku okazało się że nazwa żąda zapłaty abonamentu za cały rok z góry na co mnie nie było stać. W związku z czym mam pytanie czy istnieją darmowe strony do założenia własnego sklepu internetowego, ewentualnie czy znacie płatne miejsca gdzie płaci się abonament miesięczny nie roczny. Co polecacie, gdzie warto, a gdzie nie, opinie doświadczenie, porady mile widziane.
Ad. 3 W związku że teraz więcej czasu będę działał przed komputerem zamierzam prowadzić bloga na którym będę pisał artykuły, na podstawie dostępnych u mnie książek mające zachęcić do ich zakupu, nie ma zbytnio w tym doświadczenia lecz od czegoś trzeba zacząć. Jakie portale do prowadzeni bloga polecacie, gdzie treść nie będzie zakryta tysiącem reklam i nie będzie problemów z odnośnikami do właściwej strony/ sklepu/aukcji.
Ad. 4 Czy znacie jakieś portale internetowe gdzie można umieszczać własne artykuły (naukowe, recenzje itd.), gdzie np. w tekście można umieszczać odnośniki do strony zakupu publikacji/ towaru. Artykuły oczywiście umieszczałbym za darmo w celu pozycjonowania strony czy reklamy książek. (mam parę pozycji na allegro które mam tylko ja, więc wystarczyło bym zachęcił czytelnika do poszukania odpowiedniego tytułu).
Ad. 5 Czy opłaca się pisać i czy polecacie portale typu „giełda tekstów” gdzie sprzedaje się własne artykuły przez co mogą one trafić na strony do których normalnie nie miałoby się dostępu.
Ad. 6 Posiadam fan page-a na Facebooku i konto na Twitterze, gdzie jeszcze warto by było założyć konto na tego typu portalach i czy możecie podać jakiś poradnik jak nieco ożywić taki fan-page? (np. nie mam pomysłu jak reklamować książki czy pierścionki na YouTube)
Ad. 7 W związku z tym że nie będę teraz płacił czynszu mogę więcej pieniędzy zainwestować w reklamę, skąd wziął się pomysł na stworzenie katalogu/ lokalnej gazety w wersji papierowej. Czy możecie polecić jakiś kreator takiego katalogu/gazety? Jakie wiążą się z tym obowiązki prawne, czy trzeba nadawać ISBN?? Publikacja byłaby darmowa, możliwe że nawet za darmo wysyłana do klienta, płatne byłyby reklamy w środku gazetki. Prócz produktów i możliwości ich zamówienia w gazecie ukazywałyby się artykuły, relacje, fotografie itd. (nie tylko moje) no i oczywiście reklamy.
Z góry dziękuje za wszelkie porady czy wskazówki.