witam forumowiczow.
Mam pomysł na biznes z otwarciem kawiarenki z kawa i wlasnej roboty deserami
Mam swój lokal wlasny ,ale znajduje sie w malym miasteczku ok 7,5 ty. mieszkancow, no i lokal tez nie za duzy bo ma 25m2, myslam o stylu taki jak panuje na zachodzie np w shopping center- stoi budka ma swoj bar a za barem ekspres, kawalek baltu i wszystko przechowuja w 1 pomiesczeniu pod barem ,mini lodoweczka itp (pracuja w takich miejscach moje znajome i przyjrzalam sie jak to zrobione jest, niektr lokale maja tylko prowizoryczna scianka oddzielone miejsce pracy od towaru),czy takie cos by przeszlo w pl ? chce zaznaczyc ze bym nie piekla nic w mojej kawiarence, narezie gotowe produkty ,procz tych deserow, myslam tez nad sokami z wyciskanych owocow, lodami i roznymi przekaskami tj ,kanapki.
Jak w pl wylgada sprawa sanepidu, czy zgodzili by sie na projekt w jednym pomieszczeniu ,no bo mozna bylo by odzielic kawalek na scianke z magazynem ale nie bylo by juz za duzo miejsca na stoliki a z 3 chcialabym miec.
Czy musze najpier pokazac lokal sanepidowi i powiedziec jaki mam plan czy poprostu dzialac a puzniej zlozyc wniosek do sanepidu , tylko co jak mi nie zatowrrdza a chce brac pozyczke z UE.
prosze o porady,moze ktos ma juz taka kawiarenke ? Jak zaczac ? Ktos kozystal z dotacji UE , jak to wyglada ?