witam
mam pomysl na swoj biznes, zawsze marzylam o salonie kosmetycznym lub jakims mini spa ,ale ze nie nalerze do osob bardzo oszczednych i to ze przebywam za granica wcale mi nie ulatwia srawy Wiec zeby dojsc do celu postanowilam zaczac od zupenie innej strony i otowrzyc kafejke z kawa,herbatka,ciastkiem,muffinami, sokami i domowymi wypiekami ) oraz drinkami koktajlowymi, wlasnej roboty desreami. Ale czy przejdzie to w miejsu ktore opisze ponizej ?.
Posiadam swoj wlasny lokal w polsce ktory udalo mi sie kupic w poczatkowej fazie bycia na emigracji, lokal posiada zaledwie 25 m2... i tutaj mam maly problem. Miasto nie za duze ,w zasadzie miasteczko niecale 8 tys mieszkancow, turystyczne tereny ale turystow nie zawiele, nie jest to miasto moje nieordzinne, wiec nie wiem jak prosperuje do konca ,wiem napewno ze brakuje fajnych miejsc do posiedzenia, jest tylko jeden lokal mlodziezowy z kebabem i piwkiem, gdzie mozna sobie posiedziec. tak to juz poza miastem nieco lub na wyjezdzie jakies restauracje do posiedzenia.
Co prawda lokal nie za duzy ale podpatrzylam bardzo fajny pomysl z zagranicy - czyli zrobic wszystko pod barem miec blat, do pokrojenia,za soba maszyny do kawy pdoweszone na scianie, pod nimi blat gdzie bedzie toster na tosciki ,jakas lodoweczka na kanapki,napoje, ciasta,lodoweczka na lody, nad barem podwieszone szklanki na drineczki i oczywisice jakas pokla z trunakmi
co prawda nie moge sobie pozwolic na zaplecze ale tutaj takie cos prosperuje w shopping center ,miesci zaldwie moze z 10m2 powierzchni samo stoisko i maja wlasnie wszystko dziewczyny pod reka, ,lodowke na przechowywanie mleka,owocow itp a pod barem miejsce na talerzyki ,kubki i towar tj kawa, no jest to wszystko zaprojektowane fajniutko i wtedy bym mogla umiescic w swoich 25m2 sofe i z 2 stoliki oraz przy barze z 2 krzeselka
Czy taki projekt przeszedl by w polsce majac wszysyko w jednym pomeiszczeniu ???
Naczytalam sie ze potrzebne osbne zaplecze itd, tutaj w irlandii czegos takiego nie ma stoi poprostu budka odpowiednio zaprojektowana utrzymujaca ekspresy do kawy itd
co sadzicie o moim pomysle ?
czy jest szansa na srodki z uni europejskiej i czy musze miec wlasny wklad ?