Przed założeniem własnej działalności warto zastanowić się dobrze nad jej formą prawną. Każda z opcji niesie za sobą pewne możliwości, ograniczenia i konsekwencje. Warto zastanowić się mocno nad spółką, z kim w nią wchodzić i na jakich zasadach, nie mówiąc już o poprawnym sformułowaniu umowy spółki. Jak w poprzednim wpisie popieram, że warto zasięgnąć języka w jakiejś kancelarii i poprosić o kompleksową poradę prawną. Warto też zastanowić się, może nie na samym początku, ale po uruchomieniu i w miarę sprawnym funkcjonowaniu firmy, nad stałą obsługą prawną przez jakiegoś adwokata lub radcę. Może to oszczędzić wielu problemów. Ja zwykle omawiam ważniejsze rzeczy, albo te które zaczynam, najpierw z adwokatem
http://www.adwokat-lodz.com.pl, a potem z księgowym. Dopiero potem przystępuję do realizacji projektu. Jak na razie ten układ mi się sprawdza i wcale nie kosztuje dużo. Początkowo umawiałem się z prawnikiem na zapłatę za każdą opinię, usługę itp, ale teraz bardziej już mi się kalkuluje abonament miesięczny i ciągła gotowość prawnika do obsługi. Teraz nie muszę się umawiać, piszę maila i zwykle na rano mam odpowiedź. To samo jeśli chodzi o negocjacje, znacznie lepiej się czuję jak idę na spotkanie z prawnikiem.