Bardzo serdecznie witam forumowiczow jest to moj pierwszy temat na tym forum, wiec prosze o wyrozumialosc. Zaczne od tego, ze jak wiele osob na tym forum chcialbym zaczac dzialalnosc "na swoim" i szukam jakiegos dobrego pomyslu na rozpoczecie takiej dzialalosci. Mieszkam w miescie 63k ludnosci, z czego:
13k to osoby do 17 lat,
42,5k to osoby miedzy 18 a 65 lat,
oraz 7,5k ludnosci starszej niz 65 lat.
Nie wiem jak struktura demograficzna wyglada w innych miastach, ale wydaje mi sie, ze w moim miescie jest duzo osob starszych i bez pracy. W miescie nie widac przepychu i bogaczy.
Mam mozliwosc wykozystania pomieszczenia w najbardziej reprezentatywnym miejscu miasta (ok 25-35 m2), oraz byc moze (jezeli bedzie to konieczne) do wykozystania kilka malych pomieszczen kawalek dalej od tego "reprzentatywnego miejsca" np. pod jakies male magazynki. Niestety w danej chwili nie jestem w posiadaniu zadnej gotowki. Jednak jakbym mial jakis kakretny pomysl staralbym sie o doplate z pup oraz napewno dostalbym cos na start od rodziny. Jednak podejrzewam ze nie byloby tego zbyt wiele.
Kolejnym problemem jest to, ze w moim miasteczku juz wszystko jest. Jest pelno sklepow z butami i ciuchami, dla doslownie kazdego bo ceny sa od najnizszych do najwyzszych. Sklepow typu za 2, 3, 5 zl tez jest pelno. Posiadamy juz wszelkie banki, kantory, punkty ksera, apteki, lodziarnie, nalesnikarnie, firmowe sklepy piekarni, sklepy spozywcze, komisty gsm/agd, chemiczne i ksiegarnie, a takze hod-dogi, kebaby, lepsze restauracje i pizzerie- tego u nas jest w bród i co jakis czas cos upadnie, a cos powstanie. Blisko mnie jest rowniez eroshop czyli sklep z artykulami erotycznymi, posiadamy tez jeden vitaminshop czyli sklep z suplementami diety ( + co 2 silownia prowadzi swoj vitaminshop ). W miescie jest jeden (!) sklep sportowy od lat istanieje i jakos ciagnie dalej.
Teraz mam pytanie do was: co jest i dobrze funkcjonuje w waszych miastach? Macie moze jakis pomysl na cos orginalnego czego tu nie wymianilem, lub jakas kolwiek pomoc dla mnie?
Mam kilka pomyslow i prosze o ich krytyke/poprawienie/wyprowadzenie mnie z bledu.
1. Z tego powodu ze w naszym miescie jest tylko jeden sklep sportowy moze zrobic by mu konkurencje. Z tego co sie orientowalem to ceny ma dosc wysokie, sam lubie sport i przewaznie wszystko kupuje na allegro, bo w tym sklepie jest drogo. Jednak to co mi sie nie podoba to to, ze skoro ja kupuje na allegro to i kazdy moze kupic i rownie dobrze moge na tym nie zarobic. Chodz wiele ludzi w dalszym ciagu woli cos dotknac, zobaczyc przed kupnem. Kolejnym minusem jest to ze trzeba miec chyba duza sume pieniedzy na start. A trzecim minusem jest fakt ze kilka lat temu niedaleko mnie byl sportowy- przetrwal rok.
2. W miescie nie widzialem herbaciarni. Ze wzgledu na ( moim zdaniem ) stare spoleczenstwo, moze babcie po kosciele ( az 4 koscioly w odleglosci nie dalszej niz 400m!) wpadalyby na herbatke i pogaduchy. Byl jeden sklep z herbatami swiata, ktory upadl, lecz kupic kawe/herbate i wypic w domu to co innego niz w jakims takim wystawnym miejscu.
3. W miescie istanieje tylko jeden sklep 24h ( + z 4-6 stacji benzynowych calodobowych ). Niestety jak wiadomo w takim sklepie nastawia sie na sprzedarz noca glownie alkoholu i papierosow. W miejscu gdzie moge miec "lokal" nie dostane z pewnoscia koncesji na alkohol poniewaz najblizszy kosciol to tylko z 40m odemnie.
4. Ostatni pomysl to hmmmm bingo Nie wiem zupelnie z czym to sie wiaze ale w amerykanskich filmach fajnie to wyglada. Nie wiem czy w PL realne, ale moze ktos rozjasni mi o co chodzi w tym.
Na koniec dodam, ze kafejki internetowe odpadaja. Bylo tego w brud u nas i juz prawie zadnej nie ma bo poupadaly.
Pozdrawiam.