@Grzegorz81: przede wszystkim musisz mieć tę świadomość, że bezpieczny fundusz inwestycyjny nie da Ci dużych zysków, a jedynie tylko trochę lepsze od lokaty. Ponadto żaden fundusz nie jest bezpieczny w 100%, ponieważ stracić można nawet na tych z niskim współczynnikiem ryzyka. Jeśli to jest dla Ciebie do zaakceptowania, to rozglądasz się za właściwym funduszem. Bezpieczne to które? Przede wszystkim fundusze rynku pieniężnego, chyba każde TFI ma takie w swojej ofercie (ja korzystam z UniKorona Pieniężny, inwestuję tam na przyszłość syna, jako uzupełnienie "jego" oszczędności na lokatach i kontach oszczędnościowych). I jeszcze bardzo ważna rzecz. Przy wyborze między jednym TFI a drugim koniecznie porównaj jakie pobierają one opłaty za zarządzanie i za zakupienie jednostek. Różnice potrafią być znaczne, a TFI działające na polskim rynku mają jedne z najwyższych opłat na świecie, niestety...
Na koniec zapytasz, skąd to wszystko wiem? Jestem po ekonomii, czytam książki Macieja Samcika i przeglądam branżowe fora finansowe jak . Tobie też polecam, bo okazuje się, że świat finansów wcale nie jest nudny, zwłaszcza jeśli chodzi o własne pieniądze
.