Witajcie. Szukam psa dla mojego dziadka. To samotna, starsza osoba, której chyba taki zwierzak by się przydał. Chodzi też o to by miał z kim wychodzić na spacer i o kogo dbać. Do niedawna miał kota, ale uważam, że koty ze swej natury nie nadają się dla osób starszych. Po pierwsze łazi taki kocur gdzie chce - może z kotkami jest inaczej, ale z doświadczenia wiem, że kocury to straszne włóczykije. No i to co mnie przeraża najbardziej - że mogą przywlec różne choroby, a psy to zupelnie inna bajka. Można je 'ułożyć, w pewnym sensie (choć nie do końca) zapanować nad ich zachowaniem. No i wybierając daną rasę - można liczyć się z tymi, a nie innymi cechami. Chce psa łagodnego, najlepiej też w jakimś stopniu obronnego, takiego, którego łatwo "wychować". Doradzicie w sprawie rasy? Jakoś przeglądając rasy psów w necie (
http://www.psy.elk.pl/rasypsow/) nie umiem się zdecydować. Nie bez znaczenia jest tez wielkość - dziadzio mieszka w niewielkim mieszkaniu, więc lepiej jak to będzie rasa małej lub średniej wielkości.