Witam, możliwe że były podobne tematy lecz chciałbym odświeżyc swój pomysł. Mam zamiar otworzyć sklep z kosmetykami i potrzebuje drobnej pomocy nawet w postaci informacji, najlepiej od kogoś kto jest trochę w temacie. Potrzebna mi każda ilość informacji dotycząca tej działalności.Miasto 8 tyś. województwo lubelskie koło lublina, 4 sklepy w konkurecji w tym dwa bardzo słabe. 90% szans na bardzo szybki awas na 3 siłę w mieście, posiadam własny lokal 16 m2 + 16 m2 na magazynek,w samym centrum miasta (tzw rynek) w pobliżu targ, kościół, pks, park, wszystkie sklepy usługowe, lokalizacja uczęszczana przez 90% mieszkańców. Chciałbym zatrudnic pracownika ( kogoś zaufanego), wiem, że przez pierwsze dwa Lata mój zus wyniesie 450 zł mniej wiecej, opłacenie pracownika (koszt całkowity około 1800) godziny otwarcia od 8 do 17. w Przeciwieństwie do najwiekszego konkurenta oszczędzam około 1200 lokal, 600 własny zus, i 400 skladki pracownika = 2200, Dodam, że liczę na UP i 20 tysięcy, aczkolwiek na chwilę obecną posiadam 3 tysiące wkladu własnego + samochód+ ewentualnie laptop. Teraz pytanie jaką formę opodatkowania wybrać dla takiej działalności ( nie potrafię określić wstępnych dochodów), jaką formę opodatkowania muszę wybrac aby moc odliczac vat i taniej kupowac w hurtowniach?Czy znacie jakieś hurtownie które mają dobre opinie, szeroki asortyment i działają okolice lublina ewentualnie lubelskie? Wiem, że początki są trudne i trzeba zdobyc klientów, ale skoro dwa najlepsze sklepy narzucają ogromne marże to w moim przypadku ceny konkurencyjne są jak najbardziej możliwe. Wiem, że być może to wszystko chaotycznie opisuje ale staram się pisac o każdym szczególe. Nakład w lokal wyniesie max 2 tysiace aby był bardzo ladny wizualnie, regały (około 2-3 tysiące) tak mi się wydaje, i koło 15 tysięcy na pierwsze zatowarowanie oraz kasę fiskalną. Jak wygląda sprawa z księgowościa, z tego co wyczytałem miesięcznie do 200 zł jeśli się nie myle? Być może o czymś zapomniałem ale moja wiedza na tym się kończy. Sukcesem dla mnie jest każdy zysk na plusie na samym początku, przypomniałem sobie także o marketingu, promocjach, promowaniu i reklamie na facebooku ( posiadam wlasny fan page z wielką ilością likeow ludzi z miasta). Sklep w założeniu bardzo estetyczny wizualnie ( czerwone ściany, białe regały, przytulny)
Jak to w piosence video : mało wiem, dużo chce a nie umiem nic,
Zdaję sobie sprawę ze byc może nie dowiem się nic, ale z góry dziękuje za każdą pomoc..