Witam,
Noszę się z zamiarem założenia własnego Sklepu Internetowego, Sprzedaży na allegro. Nie mam niestety absolutnie żadnego doświadczenia w prowadzeniu, zakładaniu własnej działalności. Na forum jest masa topików szczegółowo wyjaśniających w jaki sposób to zrobić, tak więc mam nadzieję, że znajdę tam odpowiednie informacje.
W tej chwili pracuję w sklepie internetowym u producenta towaru, który chciałbym sprzedawać. Nie wiem jak sprawa wygląda pod względem prawnym. Czy jeżeli mój obecny pracodawca nie miałby żadnych przeciwwskazań mogę założyć działalność o tym samym profilu jak praca którą wykonuję zatrudniony na etat? Jeżeli nie, rozważam opcję założenia firmy na żonę. Ponieważ nie mogę zarejestrować firmy we własnym mieszkaniu (kredyt RnS), jak wygląda prawnie kwestia założenia działalności w innym lokalu (mieszkanie osoby spokrewnionej), wynajętym za przysłowiową złotówkę? Z jakimi dodatkowymi kosztami, uniedogodnieniami (przy rozliczeniach PIT?) wiąże się to dla najemcy? Jeszcze jedna rzecz - jak wygląda sposób rozliczenia w skarbówce, zakładając, że żona na którą byłaby firma, bądź ja pracujemy na etat? Na tę chwilę nie przychodzą mi do głowy inne pytania, na pewno więcej "wyjdzie" w trakcie dyskusji.
pozdrawiam