Jak każdego właściciela przedsiębiorstwa posiadającego stronę internetową również mnie dotknęła sprawa certyfikatów dla firm, którymi można pochwalić się w internecie.
Otrzymałem nominacje do dwóch takich certyfikatów: Zaufana Firma oraz Profesjonalna Firma. Była też Uczciwa Firma, ale w tym wypadku coś od początku mnie odpychało, więc w tym wypadku nie zastanawiałem się, czy warto. Niektóre podstrony nie działały i sama obecność na Facebooku.. Wg. mnie żenada.
Certyfikat Zaufana Firma? Niby wszystko ok, ale za bardzo odwzorowana od najpopularniejszego certyfkatu firmy tym razem Rzetelnej. Poza tym ilość partnerów.. Wszystko prowadzone przez tę samą instytucję? Zapłacisz - masz certyfikat, mam i ja. W ogóle nie odczułem jakiejś konkretnej weryfikacji, więc wydaje mi się, że certyfikat można dostać nawet mając jakieś długi, raczej się tym nie przejmą
Profesjonalna Firma ? Nazwa brzmi dobrze. Strona wygląda ok, sam certyfikat wygląd certyfikatu może trochę bym zmienił.. ale gdy zapytałem się, czy mogę ubiegać się o certyfikat w przyszłym roku otrzymałem informację, że owszem, ale certyfikat będzie już trochę inny - z tego, co dopytałem nowa wersja będzie już bardzo zadowalająca. Kontakt z przedstawicielami PF jest bardzo dobry, weryfikacja przebiega bezboleśnie. Ale jeszcze zobaczymy, czy to mi coś da.
Koszta oczywiście są znikome, dla kogoś, kto prowadzi przedsiębiorstwo. No, Rzetelna to już koszt comiesięczny.
Mieliście z tym kontakt? Jakieś opinie?