Strona 2 z 2

Re: Franczyza czy nowa marka?

PostNapisane: 17 kwi 2013, 11:34
przez karolina_kot
a ajencja? rozważ może inne formy własnościowe ;) ajencja jest odrobinę bezpieczniejszą formą aniżeli franczyza. np. sieć sklepów Żabka działa w tym modelu :)

Re: Franczyza czy nowa marka?

PostNapisane: 18 mar 2014, 10:27
przez DarekWW
oba rozwiązania mają swoje plusy i minusy. Z franczyzą na pewno łatwiej jest rozkręcić biznes, korzysta się też z ich know-how. Minusem jest jednak to, że pracuje się na renomę innej firmy, a dodatkowo jak taka sieć traci reputację, to dana franczyza niestety też.

Re: Franczyza czy nowa marka?

PostNapisane: 29 cze 2014, 23:36
przez rekoz
I tak i nie. Wiesz, w sytuacji jak np. teraz Idea Expert choćby oferuje darmowe szkolenia, własną stronę www, to lepiej skorzystać z czegoś takiego, zwłaszcza jak sam nie masz dużych pieniędzy na start. Może za pięć lat otworzysz coś całkowicie autorskiego, ale teraz ruszaj równocześnie ze zdobywaniem wiedzy i kontaktów.

Re: Franczyza czy nowa marka?

PostNapisane: 02 lip 2014, 12:32
przez Riczbicz
na pierwszy biznes polecam jednak samemu coś skonstruować, franczyza jest ok, jeśli już masz swój biznes ale chcesz mieć jeszcze jeden :) Wtedy opcja jest ok bo nie musisz tak się o wszystko martwić, o markę dba sztab główny ;)

Re: Franczyza czy nowa marka?

PostNapisane: 13 lip 2014, 19:38
przez alcybiades
<rekoz> orientujesz się może czy trzeba prowadzić działalność gospodarczą żeby zacząć taką współpracę? Jak wygląda sprawa z prowizjami ?

Re: Franczyza czy nowa marka?

PostNapisane: 17 lip 2014, 16:33
przez jasny
Wszystko pozostaje kwestia negocjacji i krojone jest pod określony, konkretny model. Nie każda franczyza daje 100 procent szans na twój zarobek. Generalnie jest tak. Im mocniejsza marka, tym więcej trzeba płacić za wejście. Polecam da grasso, pizzeria, dobra franczyza na osiedla.

Re: Franczyza czy nowa marka?

PostNapisane: 28 cze 2016, 12:16
przez adam497
Dokładnie tak jak poprzednik napisał. Im marka bardziej znana, tym trzeba więcej wpisowego zapłacić. Ale też i większe szanse powodzenia. Też wszystko zależy od umów, negocjacji, itp. Aczkolwiek model franczyzowy staje się coraz bardziej modny i bezpieczniejszy, niż startowanie samemu od podstaw. Np. w branży gastronomicznej pizzeria http://www.piramidpizza.pl/ też taki model wprowadziła i coraz więcej lokali otwiera w całej Polsce.